Syr mange typer bunader på bestilling og har et bredt utvalg av tilbehør til bunader.

Vask av BUNADSKJORTE 

Bunadsskjorter vaskes etter bruk. Her er det mange råd å få. Vi anbefaler håndvask, men med dagens vaskemaskiner kan de fleste skjorter tåle maskinvask på 30-40 grader. 

Behandle skjorten etter det svakeste ledd. Broderier i ull eller silkegarn gjør at du må behandle plagget etter dette. Vanlig bomullsbroderigarn er fargeekte, men en bør være forsiktig med bløtlegging. Enkelte bør vaskes for hånd. 

  • Lin bør ikke vaskes på høyere temperatur enn 60 grader.
  • Bomullskjorter kan vaskes i maskin, men vi anbefaler håndvask.
  • Når skjorten er vasket og tørr skal den legges bort, ikke henges.
  • Strykes gjør den ikke før en til to dager før bruk.
  • Sørg for å dynke skjorten, så den er jevnt fuktig før stryking.
  • Aldri behandle stoffet med klor, samme hva! Det ødelegger fibrene. 

De fleste ønsker så hvit skjorte som mulig. Vi anbefaler da å bruke Blenda hvit. Pulveret røres godt ut i 60 grader. La skjorten ligge i ca. 12 timer. Rør om av og til så skjorten får jevn fordeling avblekingen. Men du skal også være obs på at dette sliter på skjorten, og bør gjøres så sjelden som mulig.

OPPBEVARING av bunadene

  •  Bunadpose i naturfiber anbefales, gjerne i stoff som bomullslerret. 
  • Pass på at posen dekker hele bunaden, så ikke møllen kommer seg inn noen plass. 
  • Pass på at det ikke er noe fukt igjen i bunaden når den henges bort. Heng gjerne bunaden ut i frisk luft før den henges bort, da fjernes eventuell lukt og fukt. 
  • Dersom du uheldigvis skulle få møll i bunaden, rist den godt, og frys den over natten for å drepe eventuelle egg som sitter igjen. Deretter børster og rister du den igjen. 
  • Skjorten bør ikke henge. Skjorter som er av bomull eller lin angripes ikke av møll. Har du silkeskjorte bør denne ligge i en bomullspose eller gammelt putevar, da møllen spiser silke.

FLEKKFJERNINGSGUIDE

Flekker fjernes så fort som mulig. Prøv å sug opp flekken med å trykke på den med et hvitt tørkepapir/serviett eller fuktig  fille, aldri gni. Vet du ikke hva  flekken er forsøk med kaldt/lunket vann. Går ikke dette prøv zalovann/sprit ol. 

    Leppestift: Bruk  flekkfjerningsmiddel for fett (eks. Zalo)

    Is: Lunket vann tilsatt biologisk bløtleggingsmiddel. Treterpentin. Deretter ammoniakkoppløsning

    Sjokolade: Varmt vann og  flekkfjerningsmiddel som fjerner fett

     Oppkast: Rent varmt vann

    Brus og mineralvann: Varmt vann

    Tusjpenn: Ren alkohol

    Vin: Om annet absorberende stoff ikke er tilgjengelig, kan potetmel eller salt brukes. Derpå varmt vann og gjenta til  flekk er borte

    Sot: Støvsuger. Deretter fett  flekkfjerningsmiddel, og gjenta

    Kaffe: Ammoniakk, såpe og lunket vann. Om nødvendig, bruk fettfjerner

SØLV

Det er ikke bare bunaden din som trenger riktig behandling. Bunadssølvet spiller også en stor rolle, og her er det også litt å tenke på. Etter bruk bør du se over og tørke av evt. smuss og rusk med en pusseklut. Deretter skal sølvet oppevares: Mørkt, tørt, lufttett og i en syrefri pose. Bruk aldri gummistrikk sammen med sølvet siden det inneholder svovel og skaper oksidering som skaper stygge  flekker på sølvet.Men selv om man gjør alt riktig, vil det med tiden trenge å behandles for å bli så blankt som mulig. Sånn gjør du: 

  1. Fyll en plastbolle med lunket vann, noen dråpar Zalo og 1 ts salmiakk for hver liter vann.
  2. La sølvet ligge oppi i ca. 10-15 minutter, før du vasker det forsiktig med en liten kost (f.eks. tannkost). 
  3. Vask av med rent vann og tørk med en myk klut. Gå gjerne over med en hårføner for å være sikker på at det er helt tørt. Da unngår du matte flekker på bunadsølvet.