Bunadsskjorter vaskes etter bruk. Her er det mange råd å få. Vi anbefaler håndvask, men med dagens vaskemaskiner kan de fleste skjorter tåle maskinvask på 30-40 grader.
Behandle skjorten etter det svakeste ledd. Broderier i ull eller silkegarn gjør at du må behandle plagget etter dette. Vanlig bomullsbroderigarn er fargeekte, men en bør være forsiktig med bløtlegging. Enkelte bør vaskes for hånd.
De fleste ønsker så hvit skjorte som mulig. Vi anbefaler da å bruke Blenda hvit. Pulveret røres godt ut i 60 grader. La skjorten ligge i ca. 12 timer. Rør om av og til så skjorten får jevn fordeling avblekingen. Men du skal også være obs på at dette sliter på skjorten, og bør gjøres så sjelden som mulig.
Flekker fjernes så fort som mulig. Prøv å sug opp flekken med å trykke på den med et hvitt tørkepapir/serviett eller fuktig fille, aldri gni. Vet du ikke hva flekken er forsøk med kaldt/lunket vann. Går ikke dette prøv zalovann/sprit ol.
Leppestift: Bruk flekkfjerningsmiddel for fett (eks. Zalo)
Is: Lunket vann tilsatt biologisk bløtleggingsmiddel. Treterpentin. Deretter ammoniakkoppløsning
Sjokolade: Varmt vann og flekkfjerningsmiddel som fjerner fett
Oppkast: Rent varmt vann
Brus og mineralvann: Varmt vann
Tusjpenn: Ren alkohol
Vin: Om annet absorberende stoff ikke er tilgjengelig, kan potetmel eller salt brukes. Derpå varmt vann og gjenta til flekk er borte
Sot: Støvsuger. Deretter fett flekkfjerningsmiddel, og gjenta
Kaffe: Ammoniakk, såpe og lunket vann. Om nødvendig, bruk fettfjerner
Det er ikke bare bunaden din som trenger riktig behandling. Bunadssølvet spiller også en stor rolle, og her er det også litt å tenke på. Etter bruk bør du se over og tørke av evt. smuss og rusk med en pusseklut. Deretter skal sølvet oppevares: Mørkt, tørt, lufttett og i en syrefri pose. Bruk aldri gummistrikk sammen med sølvet siden det inneholder svovel og skaper oksidering som skaper stygge flekker på sølvet.Men selv om man gjør alt riktig, vil det med tiden trenge å behandles for å bli så blankt som mulig. Sånn gjør du: